de medische echo

Tijdens je zwangerschap krijg je standaard echo’s aangeboden die vergoed worden door de verzekering. Hieronder vallen o.a. de termijnecho, de 13 weken echo en de 20 weken echo. Daarnaast kan de verloskundige een extra echo willen als er twijfel bestaat over bijvoorbeeld de vitaliteit van de zwangerschap, de groei van je kindje of de ligging van de placenta. Voor al deze echo’s kun je bij Baby Echo terecht.

De echoscopiste van Baby Echo (Laila Donkers-van der Laan) is volledig opgeleid als medisch echoscopiste en heeft in dit vakgebied sinds 2004 veel ervaring opgebouwd. Voor het uitvoeren van deze medische echo’s hebben wij een samenwerkingsverband met het Prenataal Screeningscentrum de Meierij.

Ben je er bewust van dat we bij iedere echo die we maken soms bijzonderheden zien zonder er direct naar op zoek te zijn. We zijn verplicht je hiervan op de hoogte te brengen en zullen je direct doorverwijzen naar bijvoorbeeld de verloskundige of gynaecoloog indien nodig.

Op de website van het Ministerie van Volksgezondheid kun je nog meer informatie vinden over ‘onderzoek van mijn ongeboren kind’.

Belangrijk: voorafgaande aan een medische echo moet het aanvraagformulier volledig ingevuld worden (bij voorkeur door uw zorgverlener). U kunt het aanvraagformulier hier downloaden.


  • De eerste echo is bedoeld om te kijken of het hartje van het kindje klopt. De echo wordt in principe rond 8 weken ingepland, omdat hoe vroeger er gekeken wordt, des te groter de kans dat er nog niets te zien is. Een echo vóór 10 weken zwangerschapsduur wordt standaard vaginaal (via de schede) gemaakt. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

  • Bij de tweede echo wordt aan de hand van de groei van het kindje de uitgerekende datum bepaald. Alle kinderen, ongeacht ras of geslacht, groeien in deze periode gelijk, zodat de zwangerschapsduur en bijgevolg de uitgerekende datum nauwkeurig vastgesteld kan worden. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

  • Deze echo is bedoeld om vroeg in de zwangerschap al onderzoek te doen naar bepaalde lichamelijke afwijkingen bij het kindje. Meer informatie over deze echo vind je terug in de folder 'De 13 wekenecho en de 20 wekenecho'.

    De 13 wekenecho is onderdeel van een wetenschappelijke studie: de IMITAS studie. Deze studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Het laten maken van de 13 wekenecho betekent dat je gegevens voor de IMITAS studie gebruikt mogen worden.

    Omdat de 13 wekenecho onderdeel is van de IMITAS studie, wordt deze volledig vergoed.

    Voor meer informatie:

    RIVM 13 weken echo

    IMITAS studie

  • Deze echo is bedoeld om het kindje (verder) na te kijken op lichamelijke afwijkingen. Meer informatie over deze echo vind je terug in de folder 'De 13 wekenecho en de 20 wekenecho'. De echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

    Download hier de RIVM-folder over structureel echoscopisch onderzoek.

  • Tijdens deze echo wordt de ligging van je kindje gecontroleerd. Ligt het kindje inderdaad mooi met het hoofdje naar beneden en dus in de goede houding voor de uiteindelijke geboorte. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

    Mocht blijken dat je kindje in stuitligging ligt (hoofdje naar boven), dan zullen we je informeren over de mogelijkheid van het draaien van je kindje, een zogeheten versie. Een versie gebeurt altijd in het ziekenhuis.

  • Overige redenen waarom een echo nodig kan zijn tijdens de zwangerschap is bijvoorbeeld bloedverlies, extra controle van de groei van het kindje of wanneer er twijfel is over de ligging van de placenta.. Indien een extra echo met een medische reden gemaakt wordt, dan wordt deze vergoed door de zorgverzekeraar.

  • In je zwangerschap krijg je een aantal medische echo's. Maar veel zwangeren (en hun naasten) vinden het fijn om nog een keer extra naar hun kindje te kijken. Daarom kun je bij ons ook terecht voor pretecho's!

    Pretecho's zijn echo's zonder medische indicatie en voor eigen kosten. Puur voor de pret dus!